Benchtraining
Het op een positieve manier aanleren van het hebben van een eigen plek waar de hond zich terug kan trekken
Het gebruik van een bench is niet iets normaals voor een hond. Een hond zal een bench niet zomaar als zijn plekje zien. Veel fokkers laten de pups in het nest al wennen aan een bench, maar mijn ervaring is dat dit lang niet altijd gebeurd. Wanneer dit wel gedaan wordt, gaat het aanleren van de bench een stuk makkelijker. Wanneer een pup dit niet vanuit het nest heeft meegekregen zul je dus zelf bij het begin moeten beginnen en kleine stapjes maken. Een hond gaat niet zomaar opeens in een afgesloten hokje liggen slapen. Daar zal hij aan moeten wennen. Aan ons als eigenaren de taak om dit goed te begeleiden zodat ze hond de bench als iets positiefs gaat zien.
Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van een bench?
Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor kunt kiezen om een bench te gaan gebruiken. Zo helpt het bijvoorbeeld bij het zindelijk maken van je pup. Van nature zal een pup niet zomaar zijn eigen nest bevuilen. Wanneer hij dus in een bench slaapt zal hij eerder proberen zijn plasje op te houden dan wanneer hij in een mand los in de kamer ligt. Hij kan dan ergens anders zijn behoefte doen en vervolgens terug naar zijn slaapplekje.
Daarnaast is het fijn voor de pup om een eigen rustplek te hebben. Een plek zonder prikkels en waar hij zich lekker terug kan trekken wanneer hij daar behoefte aan heeft. Hierdoor zijn de rustmomenten ook erg kwalitatief. Er is geen afleiding o.i.d.
Een (reis)bench is ook nog makkelijk mee te nemen. Dus ook wanneer je hond gaat logeren, of meegaat naar de camping bijvoorbeeld, kun je zijn eigen plekje meenemen.
Wat is een goede plek voor de bench?
Maar waar ga je die bench nu neerzetten?
Mijn ervaring is dat je de bench het beste in de woonkamer kunt zetten. Ergens in een hoek waar de pup vanuit de bench ook nog overzicht over de kamer heeft is het fijnste. Dan staat hij ook niet zo midden in de kamer en is de bench het meest prikkelvrij. Om nog meer prikkels weg te halen uit de bench is het ook aan te raden om er een kleed o.i.d overheen te leggen.
Zet ze bench niet in een aparte ruimte. In dat geval heeft je pup niet altijd toegang tot de bench en kan hij zich dus niet terug trekken wanneer hij hier behoefte aan heeft.
De eerste nachten staat de bench naast je bed. Wanneer de pup dan wakker wordt en zich eenzaam voelt kun je even je hand in de bench laten zakken en is de kans groot dat hij weer verder gaat slapen. Het geeft de pup een veilig gevoel.
Daarnaast hoor je het ook als hij wakker wordt voor een plasje. Even snel eruit en weer lekker verder slapen.
Naarmate de pup went aan de bench en langer doorslaapt ‘s nachts kun je de bench steeds wat verder weg zetten en uiteindelijk gewoon in de woonkamer laten staan.
Hoe groot moet een bench zijn?
Benches zijn niet altijd heel goedkoop. Het is daarom handig om vooraf te bedenken hoe groot je hond ongeveer gaat worden als hij volwassen is en of je hem dan nog steeds een bench aan wilt bieden. Aan wilt bieden?? Ja...want je kunt namelijk besluiten om de bench wel als zijn plek te blijven gebruiken, maar niet meer het deurtje dicht te doen. Dan kan hij dus zelf kiezen of hij erin wil liggen.
Wanneer je een bench koopt op de grootte van de volwassen hond, is het verstandig om deze te verkleinen voor de pup. Wanneer een pup namelijk teveel ruimte heeft in de bench, zal hij in de ene helft gaan slapen en in de andere helft zijn behoefte doen. Hier is dan ruimte genoeg voor.
Als je de bench verkleind is de kans groot dat hij zijn slaapplek schoon houdt en dus ook zijn best doet om zijn plasje langer op te houden.
De bench kun je verkleinen door er bijvoorbeeld een doos in te zetten (let hierbij wel op of deze gesloopt kan worden) of een bench-verkleiner te gebruiken.
Een andere optie is om een kleinere bench te kopen en op een later moment pas een grotere bench.
Hoe laat ik de hond wennen aan de bench?
Misschien wel het belangrijkste aandachtspunt; ga je pup niet dwingen!!
Het wennen aan de bench doe je in kleine stapjes. Is je pup bij de fokker al gewend aan een bench, ben je al verder in dit proces.
Wanneer je pup in huis komt staat de bench er al. Je pup snuffelt lekker wat af en zal zo ook vanzelf de bench tegenkomen. Wanneer je de pup eten gaat geven zet je zijn bakje in de bench. Vindt hij dit nog te eng, zet dan het bakje net voor de bench. Je kunt dit opbouwen door bijvoorbeeld een koekje net op het randje te leggen, en dan steeds een stukje verder naar binnen. Zo legt de pup ook weer een positieve associatie met de bench, KOEKJES!!!!!
Gaat de hond ook in de bench slapen?
Het gaan slapen in de bench zal niet vanzelf gaan. Je zult je pup hierbij moeten begeleiden.
Wanneer je merkt dat je pup ergens in de kamer is slaap aan het vallen is, kun je hem oppakken en in de bench leggen. Blijf er dan nog even bij zitten tot hij in slaap valt. Wanneer hij slaapt loopt je weg en laat je het deurtje nog open.
Later kun je ook het deurtje dicht doen, daarna ook op slot etc... Kijk goed naar je hondje, wat geeft hij aan. Vindt hij de situatie ok? Of ga je te snel?
In de nacht gaat het deurtje uiteraard wel meteen dicht en op slot. Dit ook voor een stukje veiligheid omdat je zelf ook slaapt.
Kan ik mijn hond alleen thuis laten in de bench?
Een bench is ook een veilige plek om je pup alleen thuis te laten. Zowel voor je pup zelf als voor je meubels. Maar ook dit moet je weer opbouwen.
Begin hier ook pas mee wanneer hij al gewend is aan de bench.
Begeleidt je pup met een beloning naar de bench, doe het deurtje dicht en loop bv de kamer uit. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met 1 minuut. Kom daarna weer terug, doe de bench open en beloon hem weer. Door het steeds weer belonen blijf je de bench met iets leuks associëren. Ook dit bouw je op deze manier steeds weer verder uit. Wanneer je even de kamer uit bent en je pup begint te piepen, ren dan niet te snel terug naar de bench. Dan leer je hem namelijk dat wanneer hij gaat piepen, jij terug komt en hij uit de bench mag. Wacht rustig tot hij stil is, ga dan terug en beloon hem. Kleine stapjes.
Wat moet ik doen als mijn hond gaat piepen in de bench?
Er zullen vast en zeker momenten zijn dat je pup gaat piepen in de bench. Probeer eerst voor jezelf te bedenken wat hiervoor de reden kan zijn. Moet hij plassen? Voelt hij zich alleen? Is hij ziek? Of is het gewoon aandacht vragen?
Wanneer je pup zich alleen voelt is het waarschijnlijk voldoende om er even bij te gaan zitten. Dit geeft een stukje veiligheid voor de pup waardoor hij weer rustig wordt en in slaap zal vallen.
Het kan ook zijn dat hij om aandacht aan het vragen is, een soort van protest. Houdt in gedachten dat het aanleren van de bench een leerproces is. Het is dus echt niet erg om dit soort momenten even te negeren. Is hij bijvoorbeeld net wakker geworden? Wacht tot hij stopt met piepen, en laat hem dan uit de bench met een beloning.
Ga zeker niet (!!!!) op de bench slaan. Hierdoor zal je pup stoppen met piepen, maar omdat hij is geschrokken en bang is. Hierdoor gaat hij de bench dus als iets engs zien, zal hij er niet meer in willen en dat is nou precies wat je niet wilt.
Aandachtspunten:
Het kan voorkomen, dat je nog zo je best doet maar het toch niet wil lukken. Loop dan even de volgende punten na:
- helpt het als je de bench op een andere plek zet? Misschien heeft je pup op de huidige plek nog teveel prikkels? Of juist te weinig overzicht
- Wat ligt er in de bench? Misschien is het kussen te warm. Sommige honden vinden het fijn om gewoon op een heel dun kleedje te liggen ipv een lekker dikke zachte mand.
- Wat voor soort bench heb je? Er zijn benches van veel verschillende materialen; metaal, nylon, plastic etc. Wellicht voelt je pup zich fijner in een ander soort bench.
- Te weinig ruimte? Misschien kan je hondje niet tegen de kleine bewegingsruimte. Er zijn ook puppyrennen. Deze kun je aan de bench zetten. Hierdoor zou je bijvoorbeeld het deurtje van de bench open kunnen laten wanneer je weg bent. Je hondje kan dan in de bench gaan liggen, maar ook in de ren.
- Of misschien heeft hij echt een hekel aan de bench? Misschien gaat het dan beter wanneer je hem met een mand in een afgesloten kamer ligt waar hij niets stuk kan maken.
Kort samengevat; in kleine stapjes opbouwen, kijk naar je pup of je te snel gaat of niet en maak de bench een leuk ding. Gebruik deze dus zeker niet als strafplek!!!
Geschreven door: Dimphy van Halteren - Coach voor hondeneigenaren
15 augustus 2017 te Sint Michielsgestel