Brrrr...teken!!
Teken, ze zijn weer onderwerp van gesprek onder de hondenbaasjes.
Want wat kunnen we er tegen doen om ze weg te houden van onze honden???
Je wil tenslotte niet dat je hond ziek wordt door zo’n klein beestje.
Dus laten we eens kijken naar de gevaren en mogelijke oplossingen.
Tegenwoordig zijn ze bijna het hele jaar actief en komen de berichten van teken op honden dan ook steeds vroeger in het jaar.
Zoals je wellicht weet kunnen teken de drager zijn van de borellia bacterie, de ziekte van Lyme. Maar schiet nu niet meteen in standje paniek. Ze kúnnen drager zijn, dit betekend dus niet dat ALLE teken deze bacterie bij zich draagt.

20% van alle teken in Nederland is besmet met de borellia bacterie en kán dus de ziekte van lyme overbrengen op jouw hond. (bron: RIVM)
Kán….en laat me even uitleggen waarom
Een teek moet gemiddeld minimaal 48uur op de huid vastzitten voordat hij de bacterie overdraagt. Gemiddeld, dus laten we voor de veiligheid even uitgaan van 24uur. Maar dat is nog steeds best wel lang.
Bij deze richtlijn gaan we er wel vanuit dat je de teek verder met rust laat en er niet steeds aan zit te friemelen en hem zit te irriteren.
Naast dat het dus even duurt voordat een teek je hond besmet, wil dit ook niet zeggen dat je hond dan ook perse ziek wordt. Slecht 5% van de honden die besmet worden door een teek worden ook werkelijk ziek. (uitgaande van een gezonde hond)
Dat betekend dus, alles bij elkaar, dat 1,25% van alle tekenbeten leidt tot een zieke hond. Dat is maar heel weinig! Laat je dus niet gek maken door alle enge verhalen over teken. Nee, ik zeg niet dat ze ongevaarlijk zijn, maar de kans dat je hond er werkelijk ziek van wordt is niet heel groot. Laten we de gevaren dus niet uit verhouding trekken.
Wat kun je nu doen qua bestrijding.
Je kunt kiezen voor een chemische bestrijding zoals tekenbanden, pipetjes of pillen. Maar neem dan wel ook even goede risico's hiervan in gedachten.
- Fipronil (zit bv in frontline) is bv een ongedierte verdelger. Dit is een zwaar gif en is kankerverwekkend. Dit werkt op het zenuwstelsel van de teek. Maar wat voor invloed heeft het dan op het lichaam van je hond?
- Imadacloprid (zit bv in advantix) verlamt de teek. Ook deze werkt op het zenuwstelsel. Dit spul is ook gevaarlijk voor kinderen (hond mag aantal dagen niet geaaid worden na aanbrengen. why???) en dood bijen, insecten en vogels
- Isozazolines (zit bv in bravecto) blokkeert de neuro-processen. Hierbij moet de teek eerst bijten voordat deze verlamt wordt en is eigenlijk een anti depressiva.
Voor alle chemische middelen geldt dat deze ook terecht komt in de lever en de nieren van je hond. Je kunt je voorstellen dat dit best wat impact heeft om dit allemaal weer uit het lichaam te krijgen.
Deze middelen doden dus de teek...maar daarnaast zijn er dus ook nog risico’s voor je hond. Je bent dus eigenlijk een mug met een olifant aan het doodslaan. Je kunt je afvragen of dat dan echt nodig is.
Wat kun je verder nog doen?
Zorg er voor dat je altijd een goede tekentang/pincet op zak hebt. Hoe eerder je de teek kunt verwijderen, hoe kleiner de kans is dat er wat “engs” kan gebeuren. Zorg ervoor dat je NIET in het lichaam van de teek knijp, en irriteer hem zo weinig mogelijk.
Ga NIETS op de teek smeren zoals bv alcohol oid. Hierdoor raakt de teek juist in paniek en zal hierdoor eerder zijn speeksel in jouw hond spugen.


Daarna begint de strijd tegen teken bij het immuunsysteem.
Zorg ervoor dat je hond een goed immuunststeem heeft door o.a.
- goede voeding te geven
- te weten welke entingen je wel of niet laat geven aan je hond
- zorg ervoor dat je hond niet onnodig medicatie gebruikt. Dit tast ook weer het immuunststeem aan. Hoe beter de weerstand van je hond is, hoe minder medicatie hij ook nodig heeft.
- Zorg voor een goede stofwisseling zodat de lichaamsgeur van je hond geen teken aan trekt
Problemen met het immuunsysteem kunnen door verschillende reden ontstaan. Bv:
- Door overbelasting van de ontgiftingsorganen. Wanneer het lichaam van je hond bv veel chemische bestrijdingsmiddelen moet verwerken, heeft dit dus ook weer negatieve invloed op het immuunsysteem van je hond.
- Verkeerde voeding (bv met teveel onnatuurlijke bestanddelen erin)
- Entingen
- Medicatie
Teken worden aangetrokken door lichaamsgeur. Bv ammoniak, kooldioxide, melkzuur, boterzuur.
Je kunt de lichaamsgeur van je hond op een aantal manier beïnvloeden en zo minder aantrekkelijk maken.
Vanuit de binnenkant:
- Je kunt je hond biergist geven (1 theelepel per 10kg lichaamsgewicht per dag). Dit is alleen erg bitter en zal niet zomaar door alle honden gegeten worden
- Je kunt je hond knoflook geven (1 teentje oer 10kg lichaamsgewicht per week) niet bij mini-hondjes, Akita Inu of Shina Inu honden
Vanuit de buitenkant:
- Smeer je hond in met kokos-olie. Dit bevat laurinezuur en dat vinden teken niet fijn. Je kunt dit over de vacht verdelen voordat je gaat wandelen. Gebruik dan wel pure kokos-olie. Dit is ook voor pups een erg veilige aanpak.
- Etherische oliën (niet bij katten!!) zoals lavender, tijm, cedarwood, cypress of een vooraf gemaakte mix (stuur me hiervoor even een pb) of bijvoorbeeld de STOP animal bodyguard.
Daarnaast worden er ook nog dingen ingezet zoals bv de EM kralenband. Nadat ik stopte met de Scalibor tekenband, heb ik deze zelf 1 jaar geprobeerd en daarmee hadden ze helaas toch nog teken, maar ik lees er ook positieve ervaringen over. Wellicht dus het proberen waard.
Zelf richt ik me vooral op de binnenkant van de hond, en sindsdien hebben ze geen teken meer gehad. Zo eet ayza bijvoorbeeld vers vlees, krijgt ze alleen natuurlijke kauwsnacks zonder toevoegingen, zo ook trainertjes zonder toevoegingen, elke dag schapenvet met knoflook en inner balance etherische olie.
Mocht je nu toch een keer een volgezogen teek aantreffen op je hond (of op de grond), heeft deze er zeer waarschijnlijk langer dan 48uur gezeten.
Blijf dan even alert op mogelijke symptomen:
- sloom of lusteloos
- koorts
- hoge hartslag
- bleke slijmvliezen
- rood verkleurde urine
- niet willen eten
- bloedneus
- moeilijk lopen
- moeilijk ademen
- stijve/pijnlijke gewrichten
En ga bij twijfel natuurlijk naar je dierenarts!!

Ik hoop dat ik je met dit artikel wat meer heb kunnen informeren over de strijd tegen teken en de risico’s die je hond loopt, zodat je zelf een weloverwogen beslissing kunt maken in welke bestrijding bij jullie past.
Heb je toch nog vragen? Neem dan even contact met me op!