Het aanschaffen van een hond.

 

U leest dit artikel omdat u zich aan het oriënteren bent voor een hond. In dit artikel leest u meer de opvoeding die bij een hond komt kijken. Iedere hond is nou eenmaal anders en u wilt natuurlijk wel een for ever home zijn voor uw nieuwe gezinslid. Daarom is het prettig als u weet waar u aan begint.

 

Baas
Voor pup, puber en volwassen hond moet de rangorde duidelijk zijn: de baas is de baas, dus de roedelleider. Dit hoeft niet maar 1 persoon te zijn, dit kunnen alle menselijke gezinsleden zijn. Alleen onder die voorwaarde zal de hond zich veilig voelen en vertrouwen hebben in jou/jullie als begeleider.

Honden zijn vaak erg intelligent, maar kunnen ook heel gevoelig zijn. Een harde hand zal dan ook vaak averechts werken in de opvoeding. Echter is consequent zijn des te belangrijker!!

Als roedelleider ben jij/zijn jullie degene die de grenzen aangeven en je/jullie hondje door het leven begeleid, zorgt voor zijn/haar veiligheid. Het is dus belangrijk om dit op een rustige, maar zeer duidelijke manier te doen.

Doe je dit niet, gaat een hond zelf zijn grenzen bepalen en neemt als het ware de leiding steeds een beetje meer over. Wanneer dit gebeurt ontstaat er vaak probleemgedrag. Het consequent zijn moet ook zijn/haar hele leven bij jullie. Doe je dit niet, kan ook op latere leeftijd alsnog probleemgedrag ontstaan.

 

Een voorbeeld van corrigeren op een kalme, maar zeer duidelijke manier; de hond vertoont ongewenst gedrag, ipv tegen hem te gaan schreeuwen en hem boos naar zijn plaats te sturen, pak je hem/haar rustig bij zijn/haar halsband en begeleid hem naar een andere ruimte (bv de hal of bijkeuken), sluit de deur en laat hem/haar daar even alleen. Dit doe je zonder communicatie (niet praten, niet aankijken).

Je laat de hond daar zitten tot hij/zij rustig en stil is. Soms is 10 seconde al genoeg. Het gaat erom dat hij even gescheiden wordt van de roedel.

Wanneer de hond rustig is laat je hem/haar zonder communicatie weer terug in de kamer en gaat weer verder waar je mee bezig was.

 

Kinderen

Zoals al eerder aangegeven kunnen honden erg gevoelig zijn. De ene hond kan bv beter tegen drukte dan de andere hond. Vaak kunt u in de rasomschrijving wel al terug vinden wat over het algemeen geldt voor het ras waar u zich in aan het verdiepen bent. Houdt in uw overweging dus ook rekening met de samenstelling van uw gezin. Zijn uw kinderen al oud genoeg om ze uit te leggen wat ze wel en niet mogen/kunnen doen bij een hond? Bent u in staat om, ondanks de drukte van uw kinderen, de hond toch rust en ruimte te bieden? Bent

u in staat om een hond en kinderen tegelijkertijd op te voeden? U kunt hem/haar niet even een dag of 2 aan zijn/haar lot over laten. Hij/zij heeft de duidelijkheid en structuur namelijk elke dag nodig. Niet af en toe even een paar uurtjes. Bedenk dus vooraf goed hoe u dit gaat doen en of het haalbaar is. Laat sowieso uw hondje NOOIT alleen met uw kinderen, maar dat geldt voor alle hondenrassen.Socialisatie
De sociale aanpassing begint al met drie weken in het nest; de periode van zes tot zestien weken is de belangrijkste voor de sociale ontwikkeling van de hond. Het is ook de periode waarin hij het snelst iets leert (inprentingsfase). Voor honden is een goede socialisatie van levensbelang. Een hond die zich veilig voelt en zelfvertrouwen heeft, is een hond die je kunt vertrouwen. Daarom moeten fokker en de nieuwe eigenaar gezamenlijk werken om het hondje te laten wennen aan de menselijke samenleving met vele facetten.
Zorg voor plezierige contacten met kinderen, volwassenen, honden en andere dieren. Laat hem wennen aan huis-, tuin- en keuken-, straat- en andere geluiden. Betrek de pup bij begroeting van gasten, haal kinderen en bevriende honden in huis of neem de pup mee naar plaatsen waar die te vinden zijn. Maar houdt wel overal rust en duidelijkheid in acht!!

 

Ga de pup niet troosten als hij /zij angstig is (aahhhh wat ben je zielig) of vluchtgedrag vertoont, maar laat als roedelleider zien dat er niets aan de hand is. Negeer je hond op zo’n moment ook zeker niet, maar steun hem. Als hij/zij zich veilig(er) voelt in een bepaalde situatie door bij jou te zitten, geef hem/haar die steun dan. Dit versterkt ook weer zijn/haar vertrouwen in jou als roedelleider. Jij bent rustig, dus het zal wel ok zijn.  

 

Anders dan bij mensenkinderen heeft de pup slechts 1 tot 2 jaar nodig om volwassen te worden en in dat jaar zijn fokker en eigenaar samen verantwoordelijk voor de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van de hond. Alle goede geïnvesteerde tijd, moeite en energie komen later met rente terug.

 

Training
Vanaf ongeveer 9 weken kunt u op puppy-cursus samen aan de slag. Zorg ook dat u de lichaamstaal van uw hond leert kennen. U kunt dan het beste uit uw samenwerking halen en weet hoe uw hond zich voelt in bepaalde situaties. Hierdoor leert uw hond weer dat hij/zij op u kan vertrouwen in lastige situaties.

 

Het gezamenlijke einddoel is een vriendelijke, gehoorzame hond die overal met het gezin mee naar toe kan, omdat hij goed opgevoed is. Overigens kan een hond, als dat eens nodig

is, ook heel goed alleen thuis blijven. Bouw dit wel langzaam op zodat de hond er aan kan wennen en Ine opeens aan zijn lot wordt overgelaten.

 

Een goede opvoeding zorgt ervoor dat u jaren (sommige honden worden wel 16 jaar en ouder) plezier van uw hond kunt hebben.

 

 

 

Geschreven door: Dimphy van Halteren - Coach voor hondeneigenaren

9 augustus 2017 te Sint Michielsgestel