Eigen keuzes maken

 

Durf jij eigen keuzes te maken?
 
Nog steeds worden er regeltjes verspreid over hoe je om zou moeten gaan met je hond. Hij moet bijvoorbeeld minmaal 2uur per dag wandelen. Hij moet graanvrije brokken. Hij mag ook niet aan een flexlijn lopen en mag vooral niet langer dan 4uur per dag alleen thuis zijn. 
We zitten vastgeroest is oude gewoontes. Waar zijn die regeltjes opgebaseerd? Passen ze wel bij jouw hond?
 
Durf jij nog naar de behoeftes van jouw hond te kijken en daarop je keuzes te baseren ipv mee te gaan met de meute? 
 
Mijn consult van afgelopen week was hier een mooi voorbeeld voor. Een mevr met een golden retriever die ontzettend aan de lijn trok. Ze vertelde dat ze sommige commando's zo nutteloos vond. Waarom zou een hond bv moeten leren om een poot te geven. Tja...goed punt...
Mijn wedervraag was, waarom wil je dat jouw hond strak naast je loopt met een slappe lijn? Haar antwoord...dat komt dan goed over op de buitenwereld.
 
Ok, snap ik, maar je hebt je hond niet voor de buitenwereld. Je hebt je hond voor jezelf. Uiteraard is het fijn als in sommige situaties de hond kort bij je loopt, maar met uitlaten laat je de hond uit voor de hond. Zodat hij zn behoefte kan doen en even lekker zn ding kan doen, onder jouw begeleiding. 
 
Daarop hebben we de hond aan een 5meter lijn gedaan en hebben zowel baasje als hond ontzettend genoten van de wandeling. De hond had de ruimte om lekker zijn ding te doen. Kwam meteen terug wanneer zij hem riep en heeft niet getrokken aan de lijn!
Eigen keuzes maken!!
 
Een hond moet minimaal 2 a 3uur per dag wandelen. Nog zo'n regeltje die rond gaat. Waarom MOET dit?? Hun behoefte kunnen doen, dat is wat ze MOETEN.
 
Mijn eigen honden zijn hier een mooi voorbeeld bij. Zij hier hebben hier helemaal geen behoefte aan. Natuurlijk vinden zij het leuk om naar het bos te gaan en te rennen. Maar bij ons zijn er ook dagen waarbij ze maar 2x per dag 20minuten uitgelaten worden. Daarnaast hebben we dan ook nog veel quality time samen in huis dus ze komen echt niets te kort.
 
Ik kijk naar de behoeftes van mijn honden en baseer daar mijn keuzes op. Zo is het onze keus dat onze honden bij ons boven op de slaapkamer slapen. Ze hebben daar hun eigen mand maar slapen ook vaak op bed. Zo zijn er wel eens dagen dat ze 9uur op 1 dag alleen zijn zonder problemen. Zo kies ik per wandeling of ik ze een tuig aan doe of een halsband.
En kies ik er ook voor dat ze niet spelen met andere honden om hun eigen rust te bewaren of ze op te tillen, indien nodig, bij een conflict met andere honden. 
 
De keuzes die ik maak passen bij mijn honden en onze samenwerking. We vormen een team en mijn honden vertrouwen hierdoor op mij. 
Zolang je keuzes maakt die bij jullie passen, waarom zou je het dan anders doen?
 
Durf jij je eigen keuzes te maken en een team te vormen met je hond?
 
 

Geschreven door: Dimphy van Halteren - Coach voor hondeneigenaren

27-02-2018 Sint Michielsgestel