Giardia...en nu?
In ons werk komen we steeds meer honden tegen die Giardia hebben of hebben gehad als pup zijnde. Echter kan dit zoveel impact hebben, dat ze ook later nog veel last kunnen blijven houden van de nasleep van Giardia. Maar kun je daar nog wat mee?
Wat is Giardia?
Giardia is een van de meest voorkomende darmparasieten bij de hond. Honden worden besmet door het opeten van de parasiet. Door buiten iets te eten, te drinken, of na het wandelen aan de poten te likken kan al genoeg zijn. Maar ook wanneer je hond niet buiten zou komen kan hij nog besmet worden. Wij kunnen de parasiet namelijk het huis is brengen via onze schoenen bijvoorbeeld.
Ook honden zonder klachten kunnen wel de parasiet bij zich dragen en andere honden besmetten.
In de omgeving van de hond kan de parasiet langdurig aanwezig blijven. Hierdoor komt het veel voor dat een hond zichzelf weer opnieuw besmet.
Wanneer de parasiet is doorgeslikt, zal deze zich in de darmen gaan vermenigvuldigen. Met de ontlasting van de hond komen de eitjes weer mee naar buiten. Deze kunnen buiten het lichaam erg lang overleven en weer andere honden besmetten.
Er zijn honden die geen klachten zullen krijgen door Giardia, maar het kan bij ook hardnekkige, terugkerende diarree veroorzaken en zelfs besmettelijk zijn voor mensen.
Giardia geeft vooral klachten bij jonge honden en honden met een verminderde weerstand. Bijvoorbeeld omdat de darmen uit balans zijn, geen passende voeding hebben, stress of andere oorzaken.
De meest voorkomende klacht door Giardia is stinkende en slijmerige diarree, soms met bloed erbij. Daarnaast kan de hond nog last hebben van buikkrampen, gasvorming, braken en verlies van eetlust.
Bij wisselende diarree gedurende langere tijd, waarbij medicatie of het aanpassen van voeding niets heeft uitgehaald, moet er aan Giardia gedacht worden. Omdat hierdoor ook de weerstand minder wordt, kunnen in de darmen ook andere ziekteverwekkers hun kans grijpen.
De behandeling (laat behandeling altijd onder begeleiding van je Dierenarts of natuurgeneeskundig therapeut plaatsvinden)
Behandeling van Giardia is erg belangrijk. Dit wordt meestal gedaan dmv Panacur, soms samen met antibiotica. Dit kan per Dierenarts verschillen, zo ook de duur van de behandeling.
Helaas kan door het gebruik van medicatie de darmflora juist verder geïrriteerd raken. Hierdoor kun je er ook voor kiezen om op een alternatieve manier de Giardia aan te pakken. Dit kan door probiotica, omega 3 en flora-correct te geven. Dit zijn supplementen die op de natuurlijke manier de parasiet aanpakken en verdrijven uit het maag/darmstelsel.
Om te voorkomen dat de hond zichzelf in huis weer opnieuw gaat besmetten, andere aanwezige honden besmet of zelfs mensen besmet, is wassen erg belangrijk. Je kunt bv de hond wassen met een speciale shampoo van de dierenarts, voer en waterbakken ontsmetten (de hond likt zichzelf, dus het zit ook aan z’n snuit) en bijvoorbeeld ligplekken regelmatig wassen.
En dan?
Indien de Giardia weg blijkt te zijn, zijn echter wel de darmen aangetast van binnen door de kuur en door de aantasting van de Giardia. Hierdoor is de weerstand van de hond dus verminderd is hij erg gevoelig voor herbesmetting.
Vaak zie je dat honden die als pup Giardia hebben gehad, op latere leeftijd andere klachten krijgen die terug te leiden zijn naar de eerdere Giardia. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voedselintoleranties, huidproblemen en vermoeidheid.
Het is dus erg belangrijk om hierna ook het darmflora weer te herstellen, en de weerstand te verbeteren. En dat is precies het stuk wat vaak overgeslagen wordt.
Het herstellen van het darmflora kan door aanvullende ondersteuning met supplementen en door uit te zoeken waarom de hond gevoelig is geweest voor de Giardia (bijvoorbeeld door naar voeding te zoeken die beter bij de hond past)
Qua voeding zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan KVV of een kwalitatief goede brok bestaande uit veel vlees.
Daarnaast kunnen de volgende supplementen bijdragen aan het weghalen en voorkomen van een Giardia besmetting:
- Probiotica: deze bindt zich aan de Giardia en zorgt ervoor dat de Giardia minder kan hechten aan de darmwand. De probiotica zeker 2 weken geven. De hond gaat ook (weer) diaree krijgen omdat de bacterie er uit moet.
- Omega 3: heeft een ontstekingsremmende werking
- Vezels uit groente en glucosamine (bijvoorbeeld uit bottenbouillon) stimuleert het immuunsysteem en darmflora
- Daarnaast kan je, nadat je dit hebt toegepast, de flora correct aan je hond geven. Voor het verbeteren van de darmflora.
Moet je hond deze supplementen dan altijd blijven slikken? Nee hoor! Mocht het zo zijn dat de klachten toch nog terugkeren, kun je de supplementen weer inzetten.
Het genezen van Giardia is dus een proces waarbij natuurgeneeskunde heel goed toe te passen is. Of dat je alleen de supplementen toepast of in samenloop met behandeling van een regulier dierenarts is natuurlijk je eigen beslissing.
Voor een pakketaanbieding van de probiotica, omega 3 en flora correct, óf als je meer informatie over supplementen en vitamine voor de hond wil, graag contact opnemen met Hilda Arnoldussen van Natuurpraktijk Arnhem (facebook: natuur praktijk Arnhem voor de hond)
Website: www.natuurpraktijkarnhem.nl
Email: natuurpraktijkarnhem@gmail.com
Geschreven door: Dimphy van Halteren (Coach voor hondeneigenaren, HalDi-Coaching)
Hilda Arnoldussen (Orthomoleculair Therapeut, Natuurpraktijk Arnhem)