Help je hond de decembermaand door.

 

December is voor veel honden een lastige maand. Er wordt steeds eerder al vuurwerk afgestoken en het lijkt ook elk jaar harder te gaan. Veel honden vinden die harde knallen maar eng en kruipen het liefst zo ver mogelijk weg.

Hoe kun jij je hond nu door deze maand heen helpen? Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Ik zal ze even doornemen.

 

Thundershirt

Het thundershirt is een shirt dat je om het lichaam van de hond doet. Je kunt het vergelijken met het inbakeren van een baby. Het thundershirt heeft een rustgevend effect. Het geeft een zachte, constante druk op het lichaam van de hond. Dit werkt kalmerend.

Sommige honden moet even wennen aan het vest en kan verbetering zichtbaar zijn na enkele keren gebruiken. Het is niet de bedoeling dat de hond het Thundershirt de gehele dag draagt.

De eerste keer laat u de hond het Thundershirt 5-10 minuten dragen om eraan te wennen op een moment dat er een stressopwekker is, of de hond al gestresst is. Het effect van het Thundershirt is per hond verschillend. Bij de een zal het meer effect hebben dan bij de ander.

 

 

BodyBandage

De bandage is een elastisch rekverband. Die knoop je om het lichaam van de hond heen. Dit hoeft niet strak!! Op de afbeelding hieronder kun je zien hoe je de hele en halve bandage omknoopt. Het is dus even aftasten wat voor jouw hond het beste werkt. Het idee is dat de bandage een gevoel van veilig geeft aan de hond en dat de bandage de hond kan kalmeren. Ook kunnen ze zich zekerder gaan voelen in bepaalde situaties. Ook met bandages is het zo dat je nooit van tevoren met 100% zekerheid kunt zeggen of het wel of niet gaat werken. Het is absoluut de moeite waard om te proberen of het wel of niet werkt voor je hond, want als het wel werkt is het eigenlijk een heel simpel iets wat hele grote effecten kan hebben.

 

 

Ear Ttouch

De Ear TTouch werkt bijzonder effectief om hyperactieve honden weer rustig te krijgen. Deze TTouch voelt voor veel honden zo fijn dat ze op den duur zelf naar hun baasje toe komen om de TTouch te komen vragen. Er is bekend dat via de oren het lichaam en de organen kunnen worden beïnvloedt.

 

Strijk horizontaal over het oor, tot in het puntje. Ondersteun het hoofd of de snuit met je andere hand. Pak het oor zo vast dat de duim bovenop ligt. Strijk zacht met je duim van het midden van het hoofd over de ooraanzet tot de oorpunt. Laat je duim

en vingers steeds over een ander deel van het oor strijken, zodat je elke stukje van het oor hebt gedaan. Wanneer je het gehele oppervlak van het oor in één keer wilt bewerken kun je ook met je duim kleine cirkels trekken. Maak gebruik van een lichte drukkracht, 1 tot 3. Houd het oor horizontaal en begin aan de oorbasis. Wanneer je het hele oor hebt behandeld met kleine zachte TTouches beëindig dan je werk aan de onderste rand van het oor. Trek nooit aan het oor, maar aai er als het ware overheen. In gedachten kun je het beste het oor voorstellen als een bloemblaadje van een roos. Wanneer je een dier met pijn en shock wilt helpen strijk dan sneller en krachtiger over het oor. Wanneer je een dier meer wilt laten ontspannen strijk dan langzaam en zacht over het oor.

 

 

Medicatie; alprazolam

Dierenartsen schrijven Alprazolam vaak voor bij honden met vuurwerkangst. Het gebruik van dit middel zorgt niet alleen voor vermindering van de angst, maar zorgt er ook voor dat de hond erg geen nare herinneringen overhoudt aan de negatieve ervaring.

Het is dus geen middel waarbij de hond lichamelijk verlamd wordt en geestelijk nog helemaal bij is!!! Vroeger gebruikten dierenartsen vaak Acepromazine (Vetranquil) bij dieren met (vuurwerk-)angst. Acepromazine maakt een hond rustiger, maar de angst wordt niet behandeld. Geestelijk krijgt de hond dus alles nog gewoon mee. Het trauma kan hierdoor dus zelfs erger worden omdat ze lichamelijk niet kunnen reageren zoals ze willen.

De dierenarts zal een dosering voorschrijven nav het gewicht van de hond. Volg niet zomaar klakkeloos deze dosering maar kijk ook hier weer goed hoe je hond op de medicatie reageert!! Is minder ook al voldoende, dan is dat ook prima!

 

Hersenwerkjes

Ook hersenwerkjes kun je inzetten als afleiding en evt combineren met een van bovenstaande. Zet bijvoorbeeld om 23.55uur vanalles op de grond zodat je hond even lekker bezig is. Dit kunnen hele simpele dingen zijn; een gevulde kong, een snuffelmat, een bak met wc rolletjes met daarin allerlei lekker, een suuuuuuuuper lekker bot etc..

Geschreven door: Dimphy van Halteren - Coach voor hondeneigenaren 

16 november 2017, Sint Michielsgestel