Hoe kies je een goed tuig voor je hond?

 

Er zijn tuigjes in vele soorten en maten. In de dierenwinkel wordt je overrompeld door een assortiment waar je u tegen zegt. Maar hoe kies je nou een goed tuig uit voor jouw hond? Waar moet je op letten? Je wilt natuurlijk niet dat je hond lichamelijke schade oploopt door gebruik van een verkeerd tuigje.

 

 

 

Een van de veel voorkomende tuigjes zijn de zogenaamde borsttuigen. Deze tuigjes zijn erg makkelijk aan te doen en daarom erg populair. Je herkent deze tuigen aan de horizontale band die voor de borst langs loopt. 

 

Alleen zijn deze tuigen niet geschikt voor een hondenlichaam.  Op de foto hiernaast zie je duidelijk dat het borsttuig het schouderblad op meerdere manieren hindert. De hond heeft hier last van met lopen, en zal hierdoor zijn looppas ook gaan veranderen door het ongemak.
Wat een borsttuig nog meer doet, en dit is eigenlijk nog erger voor de hond, is de bewegingsvrijheid van het schoudergewricht beperken. Hier loopt ook de bicepspees, deze kan geïrriteerd raken door de wrijving van het borsttuig. Bicepspees-irritatie is een blessure die een erg lang herstelproces heeft.
 

Enkele voorbeelden van wat we in ons werk langs hebben zien komen:

- De hond kan zijn poten niet goed naar voren strekken, de grootte van de stappen die hij maakt zal dus kleiner worden. 

- De manier waarop de hond zijn poten voorwaarts beweegt kan hij gaan veranderen. Zo komt het bijvoorbeeld voor dat honden hun poten niet in een rechte lijn naar voren bewegen, maar een draaiende beweging binnendoor gaan maken. Daarnaast hebben we ook gezien dat honden hun ellebogen naar buiten kunnen gaan draaien. 

- Wanneer de borstband boven het borstbeen van de hond zit, komt de druk van het tuig alsnog op de luchtpijp van de hond te liggen en daarmee ook een belangrijk bloedvat wat daar loopt.  

Ook de vele verschillende anti-trek tuigen vallen onder deze categorie. Veel honden stoppen inderdaad met trekken, maar niet omdat ze nu geleerd hebben wat er van ze verwacht wordt, maar omdat ze zoveel ongemak van het tuig ervaren. Zowel voor de hond als voor jezelf heb je er dus veel meer aan om echt gericht met de hond te gaan trainen op dit probleem.

 

 

Maar waar moet een goed tuig nou aan voldoen? Je ziet bijna door de bomen het bos niet meer.  Voor een hondenlichaam is een y-tuigje het meest geschikt. Let hierbij wel heel goed op de pasvorm. Elke hond heeft een andere bouw, en hierdoor zal niet zomaar ieder y-tuig goed passen. 

Hieronder een aantal belangrijkste punten op een rijtje waar je op moet letten bij het passen van een y-tuig:
- Het schoudergewricht en het elleboog gewricht kunnen vrij bewegen. Op de foto's van het hondenskelet hieronder zie je dat het schoudergewricht bij een y-tuig helemaal vrij ligt. 

- Wanneer je de voorpoot van de hond naar voren strekt, moet dit zonder belemmeringen kunnen. Bij een borsttuig zal deze beweging tegengewerkt worden.
- Het tuigje mag niet voorbij het borstbeen komen richting de nek. Het drukpunt moet op het borstbeen van de hond liggen.
- Aan de achterkant mag het tuigje niet achter het borstbeen komen
- Er moeten 2, het liefst 3 vingers tussen de oksel en de buikriem kunnen


De tuigjes in de webshop van www.dutta-shop.nl zijn op 5 plaatsen verstelbaar en kunnen hierdoor heel goed aangepast worden aan de bouw van de hond. Het blauwe tuig op onderstaande foto's zijn hier een voorbeeld van.

 

 

In onderstaand filmpje zie je eerst een hond met een borsttuig. Wanneer je naar de schouder van de hond kijkt, zie je dat deze de borstband steeds naar voren moet duwen. Hier ontstaat dus continu een wrijving op het gewricht. Ook zie je dat het tuigje op het schouderblad ligt, waardoor die beperkt wordt in zijn beweging. Daarnaast zit het tuig ook te dicht op de oksel, waardoor ook hier irritatie plekken kunnen ontstaan. Wanneer er bij deze hond aan de riem getrokken zou worden, schuift de borstband omhoog, en komt de druk op de luchtpijp te liggen. Iets wat je juist wil voorkomen door het gebruik van een tuigje.

 

Hierna zie je een hond met een y-tuigje (uit de webshop www.dutta-shop.nl). Je ziet dat de voorpoten vrij naar voren kunnen bewegen. Het schouderblad is helemaal vrij en er ontstaat geen wrijving op het gewricht. Ook de oksel is helemaal vrij. Wanneer deze hond aan de riem zou trekken, komt de druk op het borstbeen te liggen en ondervind dus geen hinder op de keel. 

 

 

In samenwerking geschreven door: Dimphy van Halteren (HalDi-coaching, coach voor hondeneigenaren)

                                                                Inge van Leeuwen (dieren fysiotherapeut, Inge Dierfysiotherapie)

                                                                Ilse van der Maat (dieren osteopaat, Dier in Beweging)