Mijn hond trekt aan de lijn
Een veel gehoord probleem van hondeneigenaren is dat de hond trekt aan de lijn. Bij een boomertje of een teckel misschien niet heel erg, maar wanneer we het hebben over formaatje border collie of herder wordt het toch een ander verhaal.
Waarom trekt een hond aan de lijn?
Hier kunnen verschillende redenen voor zijn.
- Het kan bijvoorbeeld aangeleerd gedrag zijn. Wanneer je bijvoorbeeld altijd met een flexlijn hebt gelopen toen je hond nog jong (en klein) was, moest hij aan de lijn trekken om meer afstand te kunnen nemen, anders werkt het rolsysteem niet. Jouw hond heeft alleen geen idee wanneer jij een flexlijn aan zijn halsband vast maakt, of een gewone lijn. Eenmaal gewend aan een flexlijn zal hij dus ook bij een gewone lijn trekken om te proberen verder te komen. Het kan ook aangeleerd gedrag zijn omdat je het als pup/jonge hond hebt toegestaan en hij dus niet beter weet.
- Daarnaast kan hij ook nog een hoger wandeltempo hebben dan jij.
- Zit je hond in de verkeerde energie? Is hij te opgewonden en stuitert hij lekker rond
- Hij heeft totaal geen connectie met jou en leeft in zijn eigen wereld. Je hond is dan helemaal met zijn eigen ding bezig en het lijkt alsof hij niet eens doorheeft dat jij aan de andere kant van de lijn staat.
Belangrijk is dus om eerst zelf eens te gaan kijken tijdens het wandelen of je kunt achterhalen waarom jouw hond trekt.
Wanneer je dit beter kunt bepalen voor jezelf, kun je ook gerichter gaan trainen om het af te leren.
Wat kunt je dan doen?
Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Kies vooral dat wat het beste bij jou past. Ga je iets doen wat niet bij jou en je hond past, zal het ook niet gaan lukken.
Ten eerst wil ik je sowieso aanraden om je hond een tuigje aan te doen. Wanneer je een halsband aan doet bij een hond die heel erg trekt aan de lijn kun je onbewust van alles beschadigen in zijn nek. En dat willen we natuurlijk zeker niet!!!
Soms zie je zelfs honden die zo hard trekken dat ze er zelf van moeten hoesten door adem te kort of zelfs een blauwe tong krijgen. Met een goed passen y-tuig leg je de druk op de borst van de hond en kun je dus niets in zijn lijf kapot maken. (Voor een goed passend tuig zie mijn andere artikel)
Als het goed is heb je eerst gekeken waarom jouw hond aan de lijn trekt.
Dan kun je aan de slag met een van de volgende opties:
- De flexlijn de kast in gooien. Wil je het trekken echt afleren zul je in de wandelingen consequent moeten gaan zijn. Wanneer je dan steeds afwisselt van riem snapt je hond niet wat je nu wil en zal hij dus blijven trekken.
- Een van de opties is om heeeeeel consequent steeds stil te gaan staan wanneer je hond aan de lijn trekt. Met de nadruk op heeeeeeeel consequent. Dit betekend dat je, zeker in het begin, soms maar 1 stap kunt zetten en dan weer stil staan. Je zult dus extra tijd uit moeten trekken voor de wandeling om dezelfde afstand af te kunnen leggen. Pas wanneer de hond zelf er voor zorgt (jij zegt dus niets, je wacht gewoon) dat de lijn weer ontspant, loop je weer verder. Deze optie vergt veel geduld van jou als eigenaar!!
- Een andere optie is om een 5 meter lijn te gebruiken. En dan bedoel ik dus geen flexlijn, maar een gewone lange lijn van 5 of 10 meter. Hiermee geef je je hond meer ruimte om lekker te snuffelen en zijn eigen weg te gaan, en kun jij gewoon op het pad blijven lopen zonder om getrokken te worden. Je hebt nog steeds controle, want je hond zit nog steeds aan de lijn, en tevens kun je dan werken je aan het terugkomen bij jou.
- Uiteraard zullen er ook stukken zijn waar hij wel dichterbij moet lopen. Bij het oversteken of het passeren van een andere hond bijvoorbeeld. Omdat je al aan het oefenen bent met het terugkomen met een lange lijn, kun je dit combineren met het oefenen met het commando naast en veel beloning. Hou de hond naast je met iets lekkers in je hand en herhaal 1000x ‘naast´ en ‘goed zo!!’ wanneer hij het goed doet. Wanneer dit goed gaat kun je de tijd tussen de commando’s steeds groter laten worden. Als hij weer meer riem mag gebruiken en weer mag gaan snuffelen geef je hem bijvoorbeeld het commando ‘ga maar’. Zo weet je hond ook precies waar hij aan toe is.
- Welke manier van oefenen je ook kiest, bij allemaal is het SUPER belangrijk om aan de connectie tussen jouw en je hond te gaan werken. Ook tijdens het wandelen moet er een samenwerking zijn tussen jullie. Zit je hond bijvoorbeeld veel te hoog in zijn energie, dan is er geen connectie (of de verkeerde) met jou. Staat hij aan het eind van de 5 meter lijn te trekken? Blijf stil staan en zeg niets. Ook wanneer hij de lijn ontspant blijf je stil staan en zeg je niets. Pas wanneer hij contact zoekt met jou beloon je hem enthousiast met je stem en geef je hem iets lekkers. Hij komt dan dus ook naar je toe en het contact tussen jullie is er weer. Zo blijft het ook leuk om jouw in de gaten te houden. Uiteraard kun je dit ook toepassen met een korte lijn.
Pas op met hulpmiddelen
Er zijn een heel veel hulpmiddelen op de markt voor honden die aan de lijn trekken. Denk hierbij aan een anti-trektuig of een gentle-leader. Maar pas hiermee op. Om deze hulpmiddelen goed te laten werken moet je ook heel goed weten hoe je hiermee om moet gaan. Wanneer je je hond bijvoorbeeld een gentle-leader om doet en hij trekt alsnog heel hard aan de lijn, kun je ook weer vanalles kapot maken in zijn nek. Dit zijn vaak quick-fix oplossingen die bij sommige honden werken, lang niet bij allemaal. Daarnaast blijft de connectie tussen jouw en je hond nog steeds achterwege dus zal de samenwerking er niet beter van worden.
Vind je het moeilijk om te werken aan de connectie tussen jouw en je hond? Neem dan contact met me op en dan kan ik je daarbij helpen.
Geschreven door: Dimphy van Halteren - Coach voor hondeneigenaren
Sint Michielsgestel, 25 maart 2018