Top 10 hondenvoer
Afgelopen donderdag (25 april 2019) gaf Digidog een webinar over de top 10 hondenvoer. Mijn aantekeningen hiervan deel ik graag met jullie.
Belangrijk hierbij is om te weten dat er hierbij geen merken worden genoemd. Dit omdat de ingrediënten per merk en zelfs per variant ontzettend kunnen verschillen en dat niet te doen is om daar uitgebreid op in te gaan.
Dit is ook geen predict vóór brokken of vóór vlees. Het belangrijkste is om te kiezen wat past bij de hond én bij het baasje. Er is niet 1 type voer voor allemaal. Je zou wel kunnen kijken of het mogelijk is om 1 of 2 stapjes omhoog te gaan in de top 10.
Hieronder de top 10:
1. Samengestelde maaltijd met verse en rauwe producten.
Dit zijn BARF- en vers dieet- plannen met passende ingrediënten. Hierbij kun je aan de ontlasting van de hond zien hoeveel er werkelijk opgenomen wordt in het lichaam. Hoe minder ontlasting, hoe meer er opgenomen wordt. De ingrediënten worden niet gekookt, waardoor er ook geen vitamine verloren gaan. Je weet wat je geeft, kiest zelf de kwaliteit van de ingrediënten en dit hoeft ook niet heel duur te zijn.
Dit is niet perse voor iedereen de beste keus, maar variatie is wel belangrijk. Dat mist bij brokken vaak nog wel ook al kun je daar ook variëren.
2. KVV / BARF
Dit is dan wel volgens een gebalanceerd plan en blijft per hond ook maatwerk. Wat voor de een werkt, werkt niet perse ook voor de ander. Ook hierbij is het duidelijk wat je geeft aan ingrediënten, zeker bij de grover gemalen varianten.
3. Zelf koken, volgens recepten
Dit wordt in Nederland nog niet heel veel gedaan. Denk hierbij gewoon aan aardappelen, vlees en groente. Groente en aardappelen moeten wel gekookt worden, anders kunnen ze niet verteerd worden.
4. Premium blikvoer (natvoer)
Bevat veel vlees en weinig koolhydraten. Hierbij kun je ook goed variëren in smaken zoals wij mensen doen met groente.
5. Blikvoer (natvoer) uit de dierenwinkel/dierenarts
Dit is minder dood gekookt van nr 6. Bevat vaak ook wat meer vlees, maar is wel duur.
6. Brokken uit de dierenwinkel/dierenarts/premium (hoger middenklasse)
Deze brokken bevatten vaak veel ruwe as. Dit is wat overblijft wanneer je de ingrediënten heel lang en op hele hoge temperatuur verbrand. Vaak zijn dit restproducten waar de hond niets mee kan.
Ook bevatten deze brokken vaak veel koolhydraten waar de hond niets mee kan. Deze kun je zelf uitrekenen met behulp van het etiket. Neem 100%, haal daar de ruwe eiwit, ruw vet, ruwe vezel en ruwe as vanaf. Het percentage wat overblijft zijn dan de koolhydraten.
7. Blikvoer uit de supermarkt
Deze staat ietsje boven nr 8. Dit komt omdat de inhoud minder bewerkt is. Het behoud dus meer voedingswaarde. Het nadeel is wel dat er veel vocht in de blikken zit. Je koopt dus veel water.
8. Brokken uit de supermarkt
Dit zijn goedkopere broksoorten. Hier zitten veel geur-, kleur- en smaakstoffen in en maar weinig voedingsstoffen. Frolic is bijvoorbeeld als chips of pizza voor honden. Omdat de brokken zo bewerkt zijn komt er veel druk op de organen van de hond om dit allemaal te kunnen verwerken.
9. Zachte brokken
Deze bevatten Propyleen Glycol. Dit is vergelijkbaar met antivries. Het heeft dezelfde zoete smaak. Erg aantrekkelijk dus voor honden. Echter kan dit op lange termijn wel nier- en hartklachten geven. Honden kunnen dus bijvoorbeeld klachten krijgen, waarbij niet direct aan de voeding gedacht wordt omdat ze deze al heel lang krijgen en het er (zo lijkt het) er goed op doen.
10. Zelf koken/BARF zonder plan
Honden kunnen hierdoor te korten krijgen als je niet goed weet wat je geeft en hoeveel je geeft.
Over brokken:
Voordelen Nadelen
- Gemakkelijk - Kwaliteit is heel verschillend
- Lijkt 'compleet voer' - Meestal onduidelijk wat er precies in zit
- Goedkoop - Niet compleet (is ook geen eis dat het compleet moet zijn volgens de wet)
- Lang houdbaar - Enorm bewerkt ("dood gekookt")
- Veel keuzes - Toevoegingen nodig (synthetisch)
- Erg veel ingrediënten (allergieën?)
- Wat is het eerste ingrediënt?
- Plantaardig / veel koolhydraten
Veel ingrediënten in een brok kunnen bij pups en jonge honden allergieën tot uiting brengen. Er komen dan zoveel verschillende stofjes tegelijkertijd binnen, dat de organen overprikkeld raken.
Dit kan ook bij blikvoer/natvoer gebeuren. Wissel daarom niet te snel van smaken maar bouw dit langzaam uit. Voeg bv na 6 weken een nieuwe smaak toe.
Hoe vaak je een hond voert is per hond verschillend. Pups moeten vaker eten van volwassen honden. Sommige volwassen honden kunnen het heel goed op 1x per dag eten of zelfs een dag overslaan. Andere honden kunnen hier niet tegen en gaan gal spugen wanneer er te veel tijd tussen de maaltijden zit.
Varkensvlees mag nooit rauw gegeven worden. Hier kan namelijk een virus is zitten wat voor honden dodelijk is.
Ook mag je nooit gekookte of gebakken botten geven. Deze kunnen splinteren en dit is levensgevaarlijk.
Dragende botten zijn te hard, hier kunnen de tanden van kapot gaan.
Honden die rauw vlees gewend zijn kunnen (muv varken) alles rauw eten. Bv ook de restjes wanneer je zelf kipfilet staat te snijden. De zuurgraad wordt lager waardoor ze ook bacteriën als salmonella kunnen verdragen.
De brei in brokken en natvoer zorgt voor aanslag op de tanden. Dentastix zitten vol koolhydraten en zijn juist eigenlijk slecht voor de tanden.
Ook granen zijn een grote veroorzaker van tandplak. Bij vers vlees veranderd de zuurgraad in de mond waardoor er minder tandplak ontstaat. Door het kauwen op natuurlijke botten worden de tanden nog extra gepoetst.
Wanneer je brokken geeft is het goed om bv om de 2 maanden van smaak te wisselen. Zo wissel je namelijk ook meteen qua voedingsstoffen en samenstellingen
Afwisselen met brokken en vlees kan. Maar kijk hierbij wel of je hond het verdraagt. De ene hond kan hier beter tegen dan de andere hond.
Geschreven door: Dimphy van Halteren
Naar aanleiding van het webinar van Digidog.