Waarom eten honden poep?

 

Het is maar een vieze gewoonte die sommige honden hebben, het eten van poep, althans...voor ons is het een vies iets. Maar waarom doen ze dit nou eigenlijk? En kun je dit afleren?

 

Belangrijk is om eerst te weten WAAROM honden poep van hun soortgenoten eten. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. De reden waarom kan per hond verschillen, en belangrijk is ook om te weten wat voor poep ze eten. Hondenpoep, kattenpoep, paardenpoep etc...

- Het kan een gedragsstoornis zijn. Bv door verveling of stress.

- Het kan aangeleerd gedrag zijn wat niet meer is weggegaan. De moederhond eet bijvoorbeeld de poep van de pups. Het kan dus zijn dat een pup dit heeft overgenomen.

- Het kan iets medisch zijn (lever of alvleesklier), dan zijn er vaak ook nog andere symptomen.

- Er kan een mineraal- of vitamine tekort zijn

- Ze kunnen honger hebben

- Of eten de poep gewoon omdat ze het lekker vinden

 

De wetenschap heeft een onderzoek gedaan aan de Universiteit van Wageningen in 2005. Hierbij deden 2700 hondeneigenaren mee. Hiervan at slechts 6% helemaal geen poep. Verder was er de volgende verdeling te maken:

6% eet de eigen poep

9% eet de poep van andere honden

85% eet poep van andere dieren

33% eet een combinatie uit de eerste 3

11,6% eet alle poep, ongeachte van welk dier

 

Helaas kan het eten van poep ook erg gevaarlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan paardenpoep wanneer een paard net ontwormt is. Dit kan zelf dodelijk zijn voor honden.

Poep kan gevaarlijke of zelfs dodelijke ingrediënten bevatten. En je kunt niet aan de poep zien wat er allemaal in zit. Denk bijvoorbeeld aan drugs in mensenpoep!

Het is dus sowieso heel belangrijk om goed op te letten tijdens het wandelen.

 

Maar kun je het eten van poep ook afleren?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen. 

- Probeer andere voeding. Wanneer er een mineralen- en vitamine te kort is kun je dit vaak oplossen door andere voeding te kiezen waarmee je wel aan deze behoefte voldoet. Toevoegen van veendrenkstof aan de huidige voeding kan vaak ook goed resultaat geven. 1x per dag over het eten heen doen, minimaal 2 maanden om te kunnen zien of het resultaat geeft.

- Controleer de omgeving. Let dus goed op waar en wanneer je wandelt. Probeer bv veldjes waar veel poep ligt te vermijden, vermijd routes waar ook paardenpaden kruisen etc

- Oefen met zelfbeheersing en impulscontrole. Hierdoor leg je de aandacht op het NIET opeten van dingen ipv het loslaten. Bij belonen voor loslaten moet de hond tenslotte eerst werkelijk iets oppakken. Door te belonen voor het NIET oppakken heb je hier meer controle over.

- Niet straffen!!!! Hierdoor wordt het voor je hond een concurrentiestrijd en gaan ze het juist nog sneller opeten.

 

Geschreven door: Dimphy van Halteren - coach voor hondeneigenaren

14 mei 2018 te Sint Michielsgestel