Waarom liever vers vlees dan brokken?

 

Er zijn vele soorten hondenvoeding, maar waar doe je nou goed aan? Wat moet je kiezen? Waarom kiezen veel mensen voor vers vlees in plaats van brokken?

Brokken zijn toch veel makkelijker?

 

Ik leg je graag uit waarom ik voorstander ben van vers vlees en niet van brokken. 

 

BROKKEN

Laten we daarvoor eerst naar de brokken gaan kijken. 

Dat het geven van brokken vooral makkelijk is, is voor veel mensen de voornaamste reden. 

Alleen er zitten zeker ook nadelen aan brokken, maar die worden je in de winkel vaak niet verteld . Ik wil je op de hoogte brengen van de nadelen van brokken zodat je misschien ook beter snapt waarom zoveel mensen voor vers vlees kiezen. 

 

SAMENSTELLING EN VERHITTING

Om te beginnen vormen granen vaak het hoofdingrediënt van brokken. Dit kan variëren van 30% tot 70% van het totale voer. Honden kunnen granen niet goed verteren. Daar is hun spijsverteringsstelsel niet voor gemaakt. Daarom moeten de granen eerst bewerkt en verhit worden om ze beter verteerbaar te maken. Honden kunnen niets met graan, graan is géén onderdeel van het natuurlijke voedingspakket. Dus waarom zijn ze dan zo’n groot aandeel van de voeding?

 

Als we kijken naar het vlees dat verwerkt is in brokken, blijkt dat het erin zit in de vorm van vleesmeel. Vaak staat op de zak “vlees en dierlijke bijproducten” als ingrediënten. Maar wat dit dan precies is….geen idee. Deze vlees- en dierlijke bijproducten kunnen darmen of gemalen veren of orgaanvlees en echt vlees zijn. Door verhitting van het vleesmeel met de granen, gaan de suikers uit het graanmeel reageren met de aminozuren uit het vleesmeel. Hierdoor ontstaan verbindingen die NIET meer opgenomen kunnen worden in de darmen. 

 

Daarnaast gaan door de verhitting ook veel vitamines en mineralen verloren. Om de brok weer voldoende voedingsstoffen te geven, worden de vitamines en mineralen er in grote hoeveelheden toegevoegd. Deze zijn dan vaak alleen synthetisch en synthetische vitamines en mineralen worden niet zo makkelijk opgenomen door de darmen van de hond als de natuurlijke varianten. De brok is daardoor erg belastend voor de darmen. 

 

De verhitting zorgt ook voor verandering in de structuur van de eiwitten. Honden die allergisch zijn voor bepaalde eiwitten, hoeven deze allergie niet te hebben wanneer ze bv vers vlees eten. Dit komt omdat de structuur van het eiwit rauw heel anders is dan wanneer deze verhit is. Denk hierbij aan een ei en het verschil tussen een rauw ei en een gekookt of gebakken ei.  Ik ben zelf bijvoorbeeld allergisch voor appels, maar appeltaart of appelmoes kan ik wel gewoon eten. 

 

VETTEN

In de brokken zitten weinig vetten. De dierlijke vetten blijven namelijk niet goed. Ze worden wel in de brokken gestopt, maar door de verschillende reacties die plaatsvinden door de bewerking van de brok, doen ze mogelijk meer kwaad dan goed tegen de tijd dat je ze aan je hond geeft. De vetten die om de brokken zitten, oxideren wanneer ze worden blootgesteld aan licht en lucht. Dit maakt de vetten ongezonder. Zodra je de zak opent, komt er dus extra lucht (en licht) bij de brokken en dit versnelt het oxidatieproces.

Eiwitten en vetten zijn de natuurlijke energiebronnen van de hond. Vaak zie je dat het toevoegen van schapenvet aan de voeding een positieve uitwerking heeft op de vacht. Waarschijnlijk zaten er dus te weinig vetten in de brokken.

 

TOEVOEGINGEN AAN HET VOER

In brokken vind je op het etiket of de zak de tekst “toevoegingen”, geur-, kleur-, smaakstoffen, conserveermiddelen etc. Soms zelfs stoffen die voor mensen verboden zijn!!

Al de middelen zouden getest zijn en geen kwaad kunnen. Echter zijn ze allemaal los van elkaar getest. Wat gebeurt er dan als je ze samenvoegt? Hoe reageren ze dan op elkaar en wat gebeurt er dan als ze verhit worden?

Voeg daar nog de chemische vlooienbanden, tekenmiddelen, ontwormingsmiddelen, medicatie en inentingen aan toe en je krijgt een flinke chemische belasting van het hondenlichaam.

 

TANDSTEEN

Brokken zouden nodig zijn om tandsteen tegen te gaan. Iets wat vaak gezegd wordt. Brokken veroorzaken juist tandsteen. Dat komt doordat het zetmeel in de brokken neerslaat op de tanden. In tegenstelling tot mensen, hebben honden geen amylase in hun speeksel om zetmeel af te breken omdat ze dat van nature niet nodig hebben want zetmeel en granen zaten niet in het dieet. Het zetmeel dat neerslaat op de tanden wordt niet verwijderd en gaat verkalken. 

Botten schrapen daarentegen de tanden wel schoon, net als natuurlijke knaag- en kauwspullen zoals kophuid e.d., rauw vlees werkt als flosdraad. 

 

GEZONDE DARMFLORA

Brokken zijn “dood” voer. Er zitten geen bacteriën meer in. Die zijn allemaal kapot gemaakt in het bereidingsproces en alle enzymen zijn dood. Bacteriën zijn nodig voor een gezond darmflora en de enzymen zijn nodig voor de processen in het lichaam. Een hond met een instabiel darmflora, zal gemakkelijk diarree krijgen wanneer er dingen veranderen in zijn voeding of sneller ziek worden wanneer er een virus rond gaat bijvoorbeeld. 

Een goed darmflora is nodig voor een goede weerstand. De goede bacteriën in de darmen zorgen ervoor dat andere bacteriën, wormen en parasieten het niet meer aantrekkelijk vinden in de darmen.

 

EEN GEZONDE HOND

Wat iedereen het allerliefste wil is een gezonde hond. Maar dat een hond nooit ziek is, betekent niet dat hij ook gezond is. Vaak hoor je nog “hij doet het er heel goed op, hij is nooit ziek”, maar dat de hond vaak oorontsteking heeft of volle anaalklieren ‘zien’ we niet als ziek op dat moment.

Natuurlijk kan een hond die vers vlees eet ook ziek worden, maar we zien wel dat honden op vers vlees veel minder last hebben van kleine kwaaltjes, de weerstand is beter en ziektes gerelateerd aan een mindere weerstand zoals als demodex, schimmels en kennelhoest komen veel minder vaak voor. Dit geldt ook voor groeispurts en groeipijnen, ze komen minder voor bij honden die vers vlees eten. Daarnaast is een goede weerstand ook belangrijk om teken en vlooien op afstand te houden. 

 

Veel kleinere klachten zul je misschien niet direct aan voeding relateren, toch hebben ze vaak wel met voeding te maken. Je moet dan denken aan:

 • problemen met anaalklieren
 • slechte ontlasting
 • terugkerende ontstekingen
 • vieze geur (bv uit de bek stinken of scheten laten)
 • slechte en/of doffe vacht of overmatig ruien
 • jeuk en andere huidproblemen
 • mentale onbalans zoals hyperactiviteit of nervositeit met als mogelijk gevolg verhoogde agressie of angst 

Herken je een van deze problemen en voer je nu nog brokken, dan is de kans groot dat dit verbeterd wanneer je betere voeding gaat geven. 

 

SPIJSVERTERING VAN DE HOND

Een hond is een Carnivoor. Het verteringsstelsel van een hond is dan ook aangepast op het verwerken van voornamelijk rauw vlees. Het lichaam is beter ingesteld op het verwerken van natuurlijke ingrediënten dan het verwerken van synthetische voedingsstoffen.

 

Wanneer je er voor kiest om over te schakelen naar vers vlees, zijn er een aantal dingen die je kunt gaan merken. Bij de meeste honden zie je meteen positieve effecten, maar sommige honden hebben ook wat langer nodig om de omschakeling te kunnen maken. 

 

Vooral voor de spijsvertering is het een grote omschakeling:

 • er hoeven minder maagsappen aangemaakt te worden
 • er moet mogelijk meer maagzuur uitgescheiden worden
 • enzymen in andere hoeveelheden moeten uitgescheiden worden
 • de darmflora krijgt hele andere voeding en zal hierdoor ook gaan veranderen

 

Ook neemt de hoeveelheid ontsteking opwekkende stoffen af, waardoor het immuunsysteem zich op andere dingen kan gaan richten. 

 

WELKE VERANDERINGEN KUN JE VERWACHTEN?

Je ziet vaak verandering in:

 • de ontlasting: de ontlasting is op vers vlees vaak veel minder en steviger. Dit komt omdat vers vlees veel beter verteerbaar is en er dus veel meer opgenomen wordt in het lichaam en er minder uitgescheiden hoeft te worden. 
 • enthousiasme voor eten: de meeste honden vinden vers vlees heerlijk en eten dit veel enthousiaster dan brokken. Gaat je hond teveel schrokken, gebruik dan eventueel een anti-schrokbak. 
 • huid en vacht; honden die op brokken bijna altijd verharen, kunnen op vers vlees minder gaan verharen. De vacht kan ook meer gaan glanzen, er wordt minder gekrabd en gelikt (minder huidirritatie).

 

Honden die overgezet worden van brok naar vers vlees kunnen eerst ontgiftingsverschijnselen krijgen. Dit kan ontstaan omdat de hond voorheen te veel “rommel” heeft binnen gekregen en er nu ruimte ontstaat om deze op te ruimen. Bij ontgifting klachten kun je denken aan:

 • stinkende huid
 • diarree
 • oorsmeer
 • prut uit de ogen
 • donkerdere urine
 • meer drinken/plassen
 • bultjes
 • rode vlekken

Dit zijn meestal tijdelijke klachten. Duren deze klachten langer dan een paar weken, neem dan even contact op met een voedingsadviseur of dierenarts.

 

DE KOSTEN

Het voeren van vers vlees hoeft ook niet duurder te zijn dan het voeren van brokken. Het ligt eraan welk merk brok je nu geeft en welk merk vlees je gaat geven. De prijzen voor vers vlees kunnen variëren van €1,70 tot €8 per kilo. Een gemiddelde voeding kost ongeveer €4,50-€5 per kilo. 

Houdt er wel rekening mee dat een goedkoop merk risico heeft op een slechtere kwaliteit vlees. 

 

Betekend dit dat vers vlees heilig is? Nee hoor...want ook binnen de wereld van vers vlees moet je goed kijken wát je voert. 

 

Als je vers vlees gaat voeren, is het belangrijk om er voor te zorgen dat je hond alle benodigde vitamines en mineralen binnen krijgt. Hiervoor zijn verschillende opties:

 • kies een kvv met premix. Hier zijn alle vitamines en mineralen al aan toegevoegd
 • kies je een kvv zonder premix, wissel dan voldoende af met verschillende diersoorten; gevogelte, hoefdieren, vette vis, groente, ei en geef een supplement waarin alle vitamines en mineralen inzitten afgestemd op jouw hond.

In de boeken “Voer voor carnivoren” van Tannetje Koning, “Rauw voer voor de hond” van Meike van den Haak en op www.voerwijzer.com kun je hier meer info over vinden. 

 

Betekend dit dat alle brokken even slecht zijn? Nee ook niet. Binnen de wereld van de brok zijn er ook slechte en betere merken. Maar om daar ook nog over uit te weiden wordt veel te veel nu. En het is nog steeds een brok. Voor mij blijft dit een alternatief wanneer een hond vers vlees niet kan/wil eten. 

 

En ja, er zijn honden die vlees niet lekker vinden of kunnen verdragen, maar dit komt maar weinig voor. 

 

Ik hoop dat je nu een beetje beter snapt waarom ik groot voorstander ben van het voeren van vers vlees. 

 

Zelf ben ik voedingsadviseur in opleiding. Op dit moment werk ik al een tijdje met de biotensor. Hiermee kan ik uitmeten welk soort en merk voer voor jou hond de juiste is. Hiervoor heb ik nodig:

- foto van de hond

- soort en Merk huidige voer

- leeftijd

- ras

- intact ja/nee

- te dik/te dun/goed qua gewicht

- huidige klachten/reden meting

De kosten hiervoor zijn €35,- 

Je krijgt dan uitgewerkt welke merken wel of niet geschikt zijn en welke basissupplementen evt nodig zijn ter aanvulling. 

Mocht je vragen hebben, neem dan gerust contact met me op. Ik help je natuurlijk graag verder op weg. 

 

Veel liefs,

Dimphy van Halteren

 

De informatie uit dit artikel is afkomstig uit de volgende literatuur:

 • Voer voor carnivoren; Tannetje Koning

 • Rauw voer voor de hond; Meike van den Haak (www.voerwijzer.com)