Waarom likken honden (ons)?

 

Honden likken veel. Elkaar, ons, zichzelf of andere objecten. Maar de reden waarom honden likken kan verschillen.

 

Onderdanigheid

Ranglagere honden likken rond de bek van de ranghogere honden als teken van onderwerping. Ze nemen tijdens het likken ook een lage houding aan, waarbij ze vaak van onderaf de ranghogere hond likken. Ook honden die vreemd zijn voor elkaar kunnen dit gedrag laten zien. De ranglagere hond zal dan proberen de ranghogere hond in en rond de bek te likken. Hiermee wil hij aangeven dat hij geen bedreiging is. Het kan voorkomen dat de ranghogere hond hier een correctie op geeft omdat hij hier niet van gediend is.

 

Dit onderdanig likken kunnen honden ook bij ons toepassen, waarbij ze in het onderste gedeelte van het gezicht likken. Ongeveer alles wat onder de neus en nekstreek ligt.

Dit bedoel ze goed en hoef je dus zeker niet te straffen. Dat sommige mensen het minder prettig vinden is een ander verhaal ;) Je kunt je hond uiteraard wel leren dat dit gedrag niet altijd geaccepteerd wordt.

 

Wanneer een ranghogere hond geen zin heeft in dit onderdanige gedrag zal hij de ranglagere hond ook corrigeren. Maar er zit een verschil tussen corrigeren en bestraffen.

 

Dominantie

Ik vind dominantie eigenlijk een heel naar woord. Tegenwoordig hangt hier een hele negatieve lading aan.

Maar het likken van honden kan een hond ook leiderschap geven. Een moederhond likt bijvoorbeeld haar pups schoon. De functie hier is uiteraard verzorgend, maar ook een sociaal contact voor de opbouw van de band tussen moeder en pups. Doordat de geur van de moeder overal op de vacht van de pups achter blijft verkrijgt ze hiermee het correctierecht.

 

Ranghogere honden likken ranglagere honden om hun rang te bevestigen. Dit likken gebeurd vanuit een hoge houding, waarbij de likkende hond de ranglagere hond van bovenaf likt.

 

Dit dominant likken kunnen honden ook bij ons toepassen. Hierbij likken ze dan juist het bovenste gedeelte van het gezicht. (oren, neus, ogen) Dit likken hoef je dus zeker niet toe te staan. Als eigenaar ben jij tenslotte de roedelleider.

 

Ook het likken van onze voeten valt hieronder. De onderkant van de poten van de hond bevatten geurklieren waar ze mee markeren. Bijvoorbeeld bij het graven of wanneer ze dmv poot-oplegging een speeltje toe eigenen. Wanneer honden dus onze voeten likken, proberen ze hun eigen geur op onze markeervelden aan te brengen. Ook dit hoef je dus zeker niet toe te staan!!

 

Verzorging

Honden likken zichzelf voor de verzorging. Dit kunnen ze over hun hele lijf doen, net waar ze zichzelf vies vinden.

Bij wonden likken ze deze schoon om de genezing te versnellen. Honden verzorgen ook elkaar wonden. Pas hierbij wel op dat ze geen ontsteking veroorzaken bij zichzelf. Wanneer een hond ook nog hechtingen heeft kunnen deze kapot gaat, dus het is aan te raden om te proberen dit te voorkomen.

Het is daarom niet gek wanneer ze ook wondjes bij ons willen likken. Dit gedrag hoef je niet te bestraffen. Wanneer je het zelf niet prettig vindt kun je het uiteraard wel corrigeren op dat moment. Ook geldt hetzelfde met het oppassen voor ontstekingen e.d.

 

Met het likken van de vacht kunnen honden ook proberen andere pijn of klachten kwijt te raken. Wanneer een hond last heeft van de anaalklieren zullen ze bv bovenop de staart proberen te likken.

 

Verveling / Stress

Overmatig likken van zichzelf kan ook door stress of verveling komen. Vaak heeft de hond op deze plaatst een keer jeuk gehad of een wondje. Door verveling of stress gaat de hond dan steeds op deze plaats likken. Je ziet bv ook wel eens dat honden aan de tralies van de bench gaan likken. Dit is dus geen normaal gedrag en hierbij moet je zeker wel achterhalen wat de oorzaak is en dit oplossen.



Geschreven door: Dimphy van Halteren - Coach voor hondeneigenaren 

9 januari 2018 te Sint Michielsgestel