Waar let je op bij het kiezen van een brok

 

Wanneer je zelf een brok uit wil kiezen voor jouw hond kan dit erg moeilijk zijn. De winkels staan er vol mee. 

Hoe weet je nu wat passend is voor jouw hond?

 

Ik geef je wat meer uitleg over het etiket op een zak brokken.

Over wat nu wel en niet op een zak brokken mag staan, zijn best wel wat regels, maar helaas is er geen controle. Daarom kunnen fabrikanten hier vrij makkelijk hun eigen draai aan geven. 

 

Laten we beginnen met de 4% regel. Wanneer een fabrikant een voeding wil verkopen als zijnde bv konijn, zijn ze verplicht om minimaal 4% konijnen-eiwit in de voeding te verwerken. Wat er verder in zit maakt niet uit. Dus ook wanneer er naast die 4% konijn nog 50% kip in de voeding zit, mag het nog steeds verkocht worden als konijn. Een voeding met 10% konijn, 10% rund en 10% lam, kan dus als 3 verschillende voedingen verkocht worden, terwijl de samenstelling hetzelfde is. 

Erg belangrijk om dus goed naar de samenstelling te kijken wanneer jouw hond allergieën heeft!! 

 

Wanneer je naar de samenstelling op de zak kijkt, moeten de ingrediënten op volgorde staan van gewicht. Dus het ingrediënt wat als eerste in het rijtje staat zit er het meeste in, en wat als laatste genoemd wordt zit er het minste in. Dit is echter wel het gewicht VOOR productie. Nog iets om rekening mee te houden dus. Want het is leuk dat een fabrikant 60% vers vlees in een brok stopt en dit ook als selling point gebruikt, maar tijdens het productieproces gaat het vocht in dit vlees (+/- 75%) nog verloren en blijft er uiteindelijk dus een veel kleiner percentage vlees over. 

 

Daarnaast mogen fabrikanten ingrediënten opsplitsen. Vaak zie je bijvoorbeeld rijst, mais, tarwe en haver opgesplitst staan in de samenstelling. Ze staan dan vaak ook niet als eerste genoemd. Maar dit zijn allemaal granen. Wanneer je deze op zou tellen en onder 'granen' op de zak zou zetten, kan het zijn dat ze opeens wel vooraan zouden staan. Omdat mensen tegenwoordig liever vlees als eerste genoemd zien worden, is dit is een heel slim trucje om de granen niet vooraan te laten staan. 

 

Een volgend lastig punt is dat fabrikanten eigenlijk niet eens verplicht zijn om de hele samenstelling uitgewerkt op de zak te zetten. Ze mogen ook alleen de productgroep noemen. Dus bijvoorbeeld 'vlees en dierlijke bijproducten' of 'plantaardige oliën en vetten'. Wat er dan aan vlees of oliën in de brok zit weet je dus niet.

Lijnzaad wil je liever vermijden omdat dit snel oxideert, maar als het niet genoemd wordt, weet je in dit geval ook niet of het erin zit. Voor mij persoonlijk al een reden om af te haken en door te zoeken naar iets anders. 

 

Het calcium/fosfor gehalte hoeft niet verplicht genoemd te worden. Maar wanneer deze er wél staat, is het handig om hier wel even naar te kijken. Voor een volwassen hond is de ideale verhouding 1,2:1

Dus 1,2 deel calcium op 1 deel fosfor. Wanneer het aandeel calcium te hoog is, gaat dit opname van o.a. zink, ijzer en magnesium tegen. Dus erg belangrijk om hier ook goed op te letten.

 

Dan wordt soms ook nog de verhouding omega 3 en omega 6 genoemd. Ook deze is niet verplicht helaas. Deze wil je graag in de verhouding 1:4 of 1:5

Dus 4 of 5 keer zoveel omega 6 dan omega 3. Dit komt omdat beide verzuren dezelfde enzymen gebruiken voor de omzetting. Het lichaam neemt eerst omega 3 op. Om ervoor te zorgen dat er wel ook voldoende omega 6 opgenomen kan worden, moet deze dus in grotere hoeveelheden aanwezig zijn. 

 

Qua ingrediënten zien we natuurlijk graag een groot aandeel vlees. Maar daarnaast ook een toevoeging van kwalitatieve plantaardige ingrediënten (zoals bv groente, fruit en kruiden) en koolhydraatbronnen (zoals aardappel, zoete aardappel, peulvruchten of volkoren granen)

Qua vleesaandeel is een combinatie van vers vlees en vleesmeel erg fijn. Het voordeel van vleesmeel is dat veel honden dit lekkerder vinden dan wanneer er alleen vers vlees aan de brok is toegevoegd en de verteerbaarheid van brokken met vleesmeel blijkt hoger dan van brokken met alleen vers vlees. 

Echter bevatten brokken met vers vlees meer meervoudig onverzadigde vetzuren en minder verzadigde vetzuren en hebben daardoor een beter vetzuurprofiel. 

Vleesmeel bevat gemiddeld 60% eiwit, vers vlees ongeveer 17-22%. Merken die alleen vers vlees toevoegen, halen dus een groot deel van de eiwitten uit plantaardige ingrediënten. 

Een combinatie van beide is dus erg fijn omdat beide voor en nadelen hebben.

 

Ongewenste ingrediënten zijn o.a. msg (smaakmakers), tarwe(gluten), menadion/vitamine K3, soja, melkproducten, lijnzaadolie, BHA, BHT, propylgallaat (E310) en ethoxyquin (E324)

 

Naast de samenstelling, staan altijd de analytische bestanddelen vermeld op de zak. Dit is verplicht. 

Hier kun je kijken naar het eiwit gehalte. Een goed eiwitgehalte in een brok is tussen de 25% en 34%. Is dit percentage lager, heb je een grotere kans op spierafbraak op de langere termijn. Bij een teveel aan eiwitten zie je 

bijvoorbeeld rode pukkeltjes ontstaan in de liezen met gele kopjes erop, maar worden ook de lever en de nieren overbelast. Honden kunnen bij een te hoog eiwit gehalte ook jeuk krijgen en krijt-achtige ontlasting. Zeker voor pups, senioren en sporthonden is het erg belangrijk dat zij voldoende eiwitten binnen krijgen. 

 

De ruwe as is alles wat overblijft na verbranding. Hoe hoger het percentage ruwe as, hoe hoger het percentage calcium en fosfor. Bij de meeste brokken ligt het percentage ruwe as tussen de 5% en 10%. Vanwege gezondheidsredenen mag dit niet meer zijn dan 10%.

 

Het percentage koolhydraten wordt nooit genoemd, maar deze kun je wel makkelijk zelf uitrekenen:

100% - ruwe eiwit - - ruwe vet - ruwe as - ruwe vezel - vocht = % koolhydraten

Probeer hierbij om het % koolhydraten onder de 30-35% te houden. 

Wanneer het % vocht niet genoemd staat op de zak, kun je rekenen met 10%. Het maximum gehalte is 12%, maar meestal zit er tussen de 8 en 10% in 

 

Al met al dus best veel waar je zelf naar kunt kijken wanneer je opzoek bent naar een brok voor jouw hond. 

Mocht je er alsnog niet uitkomen, mag je natuurlijk altijd contact opnemen zodat ik je verder kan helpen.