Brokken voeding

 

Er zijn verschillende soorten brokken. Geëxtrudeerde brokken, ookwel krokante brok genoemd, en de geperste brok.

 

De krokante brok valt vrijwel niet uit elkaar in de maag van de hond en wordt tot wel 4x zo groot wanneer je ze bv in water legt. Omdat de brok niet uit elkaar valt in de maag, kunnen de verteringsenzymen moeilijker de gehele brok bereiken. Het verteringsoppervlakte is kleiner. Hierdoor is een efficiënte vertering dus ook lastiger. Deze brok is de meest voorkomende. Alle ingrediënten kunnen in deze brok gebruikt worden. Na het productieproces worden de vitamine, mineralen en aminozuren die verloren zijn gegaan, weer op de brok gespoten. Dit maakt de kwaliteit van de brok wel weer beter, maar compenseert niet volledig wat er verloren is gegaan of omgezet is in schadelijke stoffen.

 

Minder voorkomend is de gepeste brok. Het productieproces van deze brok is kostbaarder. Deze brok valt al uit elkaar als je er in knijpt. Onderin de zak zit vaak ook van dat gruis..kruimels van uitelkaar gevallen brokken. In water zal deze brok uit elkaar vallen. In de maag is deze brok dus ook veel beter verteerbaar omdat er veel meer oppervlakte is voor de verteringsenzymen om zich aan te hechten. Ondanks dat ook deze brok steriel is, wordt deze op een veel lagere temperatuur bereid en zal de kwaliteit van de voedingsstoffen ook beter zijn. De kwaliteit van de ingrediënten moet ook beter zijn om überhaupt een brok te kunnen vormen vanwege de lagere bereidingstemperatuur. Voor de productie wordt alleen ook in deze brok zetmeel gebruikt (anders kunnen ze er geen brok van maken), en zal ook deze brok dus de opname van voedingsstoffen beperken. Door de bereiding op lagere temperatuur blijven de originele geur, kleur en smaakstoffen beter behouden en hoeven deze dus amper worden toegevoegd.

Door de productie op lagere temperatuur en het gebruik van betere ingrediënten, heeft een geperste brok dus een betere kwaliteit dan een krokante brok.

 

Dan hebben we blikvoeding. Een mengsel van vitamine, mineralen, vlees, vetten, zetmeel en vocht wordt tijdens het productieproces steriel, gepasteuriseerd of vacuüm verpakt. Ook deze voeding is net als brokken steriel. Ook voor blik geldt de 4% regel die ik eerder heb uitgelegd over de gegevens die op een etiket moeten staan.

Hebben we ook nog gestoomde voeding. Ook deze voeding is onder verhitting bereidt. Dit kan gestoomd zijn, of gekookt. Vervolgens wordt de voeding vaster gemaakt door er een bindmiddel aan toe te voegen. Gestoomde voeding is een heel goed alternatief voor bv vakanties wanneer je normaal gesproken rauw vlees voert. Op langere termijn heb je ook hierbij kans op tekorten, omdat de voeding toch ook verhit is geweest.