Het afweersysteem van de hond

 

Het afweersysteem, de weerstand, van een hond bestaat uit 3 lagen.

 

De eerste laag wordt actief als er verkeerde stofjes opgemerkt worden en dit kost de hond weinig energie. Ze worden er niet ziek van en je zult hier ook niets van merken.

Echter door o.a. verkeerde voeding kan het zijn dat de eerste lijn overbelast wordt. De eerste lijn wordt dan namelijk niet alleen aan t werk gezet om ziekteverwekkers tegen te houden, maar moet ook reageren op nieuwe vijanden uit de voeding.

 

Laag 2 en 3 moeten dan aan de slag, alleen die kosten wel veel energie van de hond. De 2de laag bestaat uit cellen die zich verplaatsen naar de plek waar ze nodig zijn, en kunnen laag 3 activeren.

 

Laag 3 bestaat uit de B- en T-lymfocyten. Die zijn dus nog hoger qua energieverbruik dan laag 2. Dit zijn de uitsmijters van het afweersysteem. Als ze in actie moeten komen, doen ze t ook meteen goed Maar het is dus niet fijn als deze uitsmijters vaak in actie moeten komen.Dan ga je het wél merken aan je hond zoals bv koorts, sloom, stoppen met eten. Dag komt dus omdat die uitsmijters al die energie nodig hebben.

Blijven de uitsmijters langdurig actief, zorgen zij er voor dat er 24/7 allerlei onstekingsstoffen door het bloed en organen stromen.Als dit maar lang genoeg aanhoudt, kunnen zij echter ook organen beschadigen. Deze 3de laag van het afweersysteem wordt dus een vijand van je eigen hond als het te lang aan het werkt moet.

En dit is waar ook o.a. allergieën en andere gezondheidsproblemen kunnen ontstaan. Waar de problemen dus eigelijk zijn begonnen bij de eerste laag afweer in de darmen, heb je inmiddels veel grotere problemen in het lichaam en zal het dus ook veel langer duren voordat je deze opgelost krijgt.