Lekke darm syndroom

 

Een belangrijk onderdeel van het spijsverteringsstelsel zijn de darmen. Ondanks dat zeker niet alle vertering van voeding plaatsvindt in de darmen, zijn de darmen wel super belangrijk. 80% van het immuunsysteem zit namelijk in de darmen.

De binnenkant van een darm is bekleed met een slijmvlies, het darmslijmvlies. Dit darmslijmvlies bevat heel veel kleine uitstulpingen (die kleine friemeltjes op de afbeelding onderaan). Dankzij deze uitstulpingen wordt de oppervlakte van het darmslijmvlies vergroot, en kunnen er dus meer voedingsstoffen opgenomen worden in het lichaam.

 

Normaal gesproken worden alle stofjes die het lichaam goed kan gebruiken, opgenomen door de darmen het lichaam in. De darmen herkennen de stofjes en zorgen ervoor dat ze in de bloedbaan terecht komen en naar de juiste plek worden gestuurd. Hoe minder bewerkt de voeding is, hoe beter deze stofjes herkent kunnen worden en hoe meer voedingsstoffen er opgenomen kunnen worden in het lichaam. Alle voeding die niet opgenomen wordt in het lichaam, wordt uitgescheiden met de ontlasting. Daarom hebben honden die veel bewerkte voeding eten, meer ontlasting dan honden die niet-bewerkte voeding eten.


Het darmslijmvlies bevat minuscule openingen, deze noemen we tight junctions. Deze laten normaal gesproken alleen kleine, verteerde nutriënten door. Deze zorgen voor een goede barrière samen met het immuunsysteem.


Wanneer het darm slijmvlies ontstoken raakt, raakt ook de opname van voedingsstoffen verstoord. De tight junctions gaan open staan (zie rechts op de afbeelding) en nu worden er ook ongewenste moleculen doorgelaten zoals onverteerd voedsel, bacteriën en gifstoffen. Deze komen dan in de bloedbaan terecht terwijl ze eigenlijk niet doorgelaten moeten worden.

Wanneer dit gebeurt komt het immuunsysteem in actie om deze doorgelaten deeltje te vernietigen. Ook de lever wordt hiermee zwaar belast.
Door deze reactie van het immuunsysteem kan het zijn dat de hond opeens heftig gaat reageren op bepaalde voedingsstoffen en een allergische reactie krijgt terwijl deze voedingsstoffen voorheen nooit een probleem waren. Dit kan zelfs een allergische reactie worden op stofjes uit de lucht.

Afbeelding van www.puurmieke.nl

Omdat dit continu doorgaat en niet maar tijdelijk is, kan het immuunsysteem dit niet bijhouden en veroorzaken deze deeltjes uiteindelijk ontstekingen in andere delen van het lichaam, bijvoorbeeld in de huid, maar ook aanhoudende maag/darmklachten en zelfs gedragsproblemen.

Wanneer er niets gedaan wordt aan dit probleem, wordt de schade alleen maar groter.

De nummer 1 oorzaak van een lekkende darm is verkeerde voeding, maar dit gaat vaak in combinatie met overmatig ontwormen, medicatie, over-vaccineren, antibiotica, parasieten, stress.


Symptomen van een lekkende darm syndroom:

 • Allergie (voeding en pollen)
 • Huidproblemen zoals terugkerende gistinfecties (kan ook in de oren) of jeuk
 • Ontstekingsgevoeligheid en immuunreacties 
 • Spijsverteringsklachten (IBS)
 • Auto-immuunaandoeningen
 • Diarree
 • Gewichtstoename
 • Gewrichtspijn
 • Huidklachten
 • PDS (Prikkelbare Darm Syndroom)
 • Schildklierproblemen
 • Spastische darm
 • Vermoeidheid


Bij de aanpak van een lekke darm syndroom, gaan we dus eerst aan de slag met het herstellen van de darmwand en het ondersteunen van de lever. Wanneer het lichaam tot rust komt, kunnen we ook de eventuele ontstane tekorten gaan wegwerken en uiteraard de aller allerbelangrijkste….over naar een goed passende voeding!!!