Omega 3 & Omega 6

 

Essentiele vetzuren voor de hond zijn Omega 3 en Omega 6.

 

De omega 3 verzuren bestaan uit  EPA en DHA. Deze zijn belangrijk voor:

- het immuunsysteem; remt ontstekingsreacties

- mentaal/gedrag; zorgt voor balans

- ondersteuning geheugen/hersenen

- gezichtsvermogen

- vetzuur- en glucosestofwisseling

 

Een tekort aan omega 3 zorgt voor een slechte zenuwoverdracht, een slecht leervermogen, problemen met de vruchtbaarheid en kan allergie-achtige klachten geven

Een overschot aan omega 3 zorgt echter voor een verlaagde weerstand, een toename in infectiegevoeligheid, huid en/of jeukklachten, allergie-achtige klachten

Het liefst wil je een omega 3 waar ook Vitamine E in zit. Dit zorgt er namelijk voor dat de vetten minder snel zullen oxideren. Om diezelfde reden wil je dus ook dat de visolie in een licht-dichte verpakking zit. Wanneer de olie in contact komt met licht zal deze ook sneller oxideren. 

 

Maar naast omega 3, is ook omega 6 essentieel voor honden. 

Het gedeelte Linolzuur is essentieel. Het gedeelte Arachidonzuur niet en wordt voor volwassen honden als ongunstig beschouwd. 

Een tekort aan omega 6 zorgt voor huidproblemen, groei en voortplaning

Een overschot aan omega 6 zorgt voor ontstekingen, jeuk, artritis en allergie-achtige klachten

Ook hierbij wil je graag een Vitamine E toegevoegd als antioxidant.

 

Zowel omega 3 als omega 6 gebruiken dezelfde enzymen voor omzetten, alleen vinden deze enzymen omega 3 verzuren leuker. Een teveel aan omega 3, kan dus leiden tot een tekort aan omega 6. 

 

Daarom is het belangrijk dat er in voeding MEER omega 6 zit dan omega 3. Hier liefst in de verhouding 4:1, dus 4x zoveel omega 6 dan omega 3.