Premix...wel of niet?

 

Een premix is altijd synthetisch. Dat moet wel, omdat bepaalde vitamine en mineralen gevoelig zijn voor lucht en lucht en dergelijke, en ze ook het bereidingsproces moeten overleven.

Natuurlijke vitamine en mineralen zijn hier veel te instabiel voor en kunnen daarom hier niet voor gebruikt worden.

 

In theorie mag een merk zich pas compleet noemen wanneer er een premix is toegevoegd, óf wanneer ze door analyse kunnen aantonen dat alle benodigde nutriënten in juiste hoeveelheden in de voeding zitten. Alleen is hier weinig controle op en geen wetgeving voor

Sommige merken noemen zich al compleet wanneer er alleen spiervlees, orgaanvlees en bot in zit. Helaas betekend "compleet" op de verpakking dus helaas lang niet altijd dat ze voeding ook werkelijk compleet is.

 

Daarnaast is ook het afwisselen van verschillende diersoorten en het toevoegen van groente niet voldoende om echt compleet te voeren. Dit komt omdat de grondstoffen zelf (de runderen bv) al niet voldoende nutriënten binnenkrijgen voor zichzelf en veel te eenzijdig eten. Veel kvv merken kopen hun vlees ook bevroren in. Ontdooien het om het te verwerken en vriezen het weer in. Ook in dit proces gaan voedingsstoffen verloren.

Wil je zonder premix voeren, zul je dus eigenlijk best wat moeten toevoegen aan supplement om compleet te voeren. En dat is vaak ook weer lastig om goed te kunnen bepalen wat en hoeveel dan nodig is.

 

Dus ondanks dat die premix synthetisch is, zijn we er wel afhankelijk van..ofja, onze honden

 

Voor pups tot 1 jaar voer je graag met premix, omdat hierbij het immuunsysteem nog vollop in ontwikkeling is. Hiermee is dan het risico op het ontwikkelen van allergieën op lange termijn kleiner.

 

Oudere honden geef je graag premix omdat zij een hogere behoefte aan nutriënten hebben.

 

Gewone volwassen honden kun je zonder premix voeren, maar geef dan minimaal 2x per jaar een vitamine kuur om tekorten op lange termijn te voorkomen. Bv in de herfst en net voor de lente, omdat dat het immuunsysteem vaak wat lager staat en wat extra ondersteuning goed kan gebruiken.

 

Wil je standaard een vitamine mix toevoegen aan je kvv?Let dan wel op dat dit een supplement is zónder calcium. Als het goed is bevat de kvv namelijk al een percentaga aan bot/calcium, en een overload aan calcium kan namelijk ernstige problemen geven.