Sperziebonen

 

Ze worden nog vaak geadviseerd als vervanger voor een deel van de voeding wanneer een hond gewicht moet verliezen.

Maar is dit nu echt zo'n goed idee?

 

Vaak wordt zomaar de helft van de maaltijd vervangen door sperziebonen. Dit opzicht is al een slecht idee, want je haalt dus opeens ook de helft van de voedingsstoffen weg die een hond nodig heeft.

Maar daarnaast vallen sperziebonen onder de peulvruchten. Deze bevatten, net als aardappelen en granen, de stofjes lectine en saponinen.

Deze stofjes kunnen de eiwitten in de darmwand beschadigen die bepalen of voedingsstoffen wel of niet het lichaam in mogen.

Dit kan er dus op lange termijn voor zorgen dat de doorlaatbaarheid van de darmwand veel te groot wordt, en er ook stofjes het lichaam in gaan die bij een intacte darmwand tegengehouden zouden worden.

 

Dus een keer sperziebonen kan echt geen kwaad. Uiteraard wel gekookt en vers!!Kook ook niet voor meerdere weken boontjes om die in te vriezen. De boontjes veranderen dan van structuur waardoor ze moeilijker verteerbaar worden.

Maar op de lange termijn zou ik dit niet inzetten om een hond af te laten vallen.

 

Wat dan wel is per situatie verschillend. Daarbij speelt dan o.a. mee welke voeding de hond nu krijgt, wat hij zoal doet op een dag en hoe het nu gesteld is met de werking van de spijsvertering.

 

Sidenote, nav een meting kan het zijn dat wij anders adviseren. Dit is dan een weloverwogen keus met het oog op herstel van de hond. Het is echter onmogelijk om de uitzonderingen mee te nemen in dit verhaal.