Steeds meer honden met jeuk

 

Helaas zien we steeds meer honden met allergieën. Dit kan variëren tot een keer een oorontsteking, tot echt extreme jeuk en andere huid klachten.

 

Waarom groeit dit aantal zo?

 

Aan de ene kant door het fokken wat wij mensen doen met de honden. Er wordt te weinig rekening gehouden met wat een hond qua genen door zal geven waardoor er teveel gefokt wordt met zwakke honden. En dan bedoel ik in dit geval niet gedrag of erfelijke ziektes, maar zwak qua spijsvertering en algemene gezondheid. (Ik ken persoonlijk geen enkele doodle die geen problemen heeft met eten of spijsvertering)

 

Maar ook de commerciële voeding speelt hier een rol in.

Zo is brokkenvoeding bv steriel. Dat betekend dat door het bewerkingsproces alle bacteriën gedood zijn. Dat moet natuurlijk wel, anders kunnen we de brokken niet zolang bewaren als dat nu mogelijk is en dat vinden mensen erg fijn.

Maar helaas zijn dus ook de goede bacteriën gedood en die hebben de darmen ook nodig.

 

De goede bacteriën kun je opdelen in blijvende en passerende bacteriën. Deze helpen allemaal mee in de vertering van de voeding. De blijvende spreekt voor zich. Deze hechten zich aan de darmwand en blijven hier.De passerende komen binnen via de bek van de hond, en verlaten het lichaam weer via de ontlasting. Om deze bacteriën te onderhouden zijn bacteriën in de voeding nodig. En in steriele voeding zijn deze dus niet meer aanwezig.

 

Het afweersysteem van een hond die altijd brokken eet, gaat reageren op stoffen in de voeding die het lichaam niet kent of nog nooit in zulke grote hoeveelheden heeft gehad. Dit zijn geen bacteriën, virussen of parasieten maar bv geur, kleur, smaakstoffen, conserveermiddelen, veel fructose etc...

 

Door de reactie hierop en de constante toevoer van deze stoffen het lichaam in (elke maaltijd), staat die 3de laag van het afweersysteem continu aan en dan kunnen er uiteindelijk dus ook allergieën ontstaan.

Dat verlaagde afweersysteem is ook meteen de reden waarom de overstap van brok naar kvv vaak beter stapsgewijs gedaan kan worden. Het darmstelsel van een brokken-hond heeft een lagere afweer ontwikkeld dan een vlees-hond. Hierdoor kan het lichaam veel heftiger reageren op de bacteriën die opeens via vlees het lichaam inkomen. Het lichaam moet er dus eerst aan kunnen wennen en aan kunnen passen.